Dit gebeurt er met je lichaam als je slaapt

24 Aug

Via een artikel op Nieuwsblad.be ontdekte ik deze nieuwe studie over de functie van slaap. “Wat doen je hersenen als je slaapt? Het is een vraag die de wetenschap al jaren probeert te beantwoorden en nu heeft een studie aan de Universiteit van Freiburg, verschenen in het vakblad Nature Communications, duidelijkheid gebracht.

Als we slapen, worden deze verbindingen zwakker. De hersenen worden schoongemaakt om de volgende dag weer verse informatie aan te kunnen. Zie het als een tekening op een doek die wordt uitgewist, zodat je een nieuwe tekening kan maken.

Dat betekent dat de hersenen van mensen die te lang wakker zijn of niet goed slapen de kans niet krijgen om te resetten. Dat leidt ertoe dat het brein het vermogen om nieuwe verbindingen te creëren verliest en er dus geen plaats is voor nieuwe informatie. Ofwel: als je te moe bent, onthoud je minder. “Onze studie bewijst dat slapen geen tijdverlies is”, zegt Nissen.

Deze conclusie is gebaseerd op een kleinschalig experiment met 20 proefpersonen tussen 19 en 25 jaar. In de eerste fase van de test, sliepen ze zeven uur per nacht. Daarna moesten ze 24 uur wakker blijven. Gedurende de proefperiode werd hun hersenactiviteit gemeten. De vorsers beweren dat de resultaten nieuwe inzichten kunnen geven in de zoektocht naar een behandeling voor slaapproblemen.”

bron: Nieuwsblad.be

Het oorspronkelijke artikel kun je hier terugvinden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: