Vlaamse scholieren delen examentips met leerkrachten

27 Mei

De Vlaamse Scholierenkoepel (http://www.scholierenkoepel.be/) heeft 5 tips gedeeld met leerkrachten om ervoor te zorgen dat de examens vlekkeloos verlopen. Ik deel hun boodschap ook graag via mijn blog.

Liefste leerkracht,

Sommige scholen zijn er al aan begonnen, andere beginnen pas ergens in juni, maar sowieso hangt er nu op al onze scholen overal dezelfde sfeer: examenstress! En niet alleen wij steken deze weken een tandje bij, ook jullie hebben extra werk te verzetten: examens opstellen, verbeteren, klassenraden …

Als leerlingen durven we soms al eens met vervelende vragen afkomen over de examens, maar wij zijn er zeker van dat die er niet zullen zijn als jullie de 5 tips toepassen!

Groetjes,

De leerlingen

1. Laat op voorhand duidelijk weten wat u van ons verwacht op het examen

We weten terwijl we blokken graag goed wat we (niet) moeten kennen, maar vooral ook hoe we het moeten leren en waarom net die leerstof belangrijk is. Een examen is zinvol als de leerstof die echt van belang is er ook in terugkomt.

2. Wees creatief met de vragen die je stelt. Zo hou je rekening met de verschillende leerlingen van de klas.

Niet iedereen is goed in meerkeuzevragen, net zoals niet iedereen even straf is in antwoorden op open vragen formuleren. Als er voor elk wat wils inzit, krijgen we allemaal evenveel kansen! We willen trouwens ook wel eens creatief zijn tijdens een examen. Waarom ons bijvoorbeeld eens geen 3 opties geven, waaruit we er dan eentje kunnen kiezen om uit te werken? Een examen op maat, dat is eens iets anders!

3. Stel vragen duidelijk op en zorg voor een transparante puntenverdeling

Als een vraag duidelijk verwoord is en we weten wat u exact van ons wil horen, dan zijn er geen problemen. Stel daarom bijvoorbeeld 1 vraag per keer of geef aan welke elementen u net in ons antwoord verwacht. We weten ook graag hoe de punten op het examen verdeeld zijn en wat er eigenlijk onze score bepaalt als u verbetert.

4. Probeer even langs te komen in het examenlokaal

Ook al zijn de vragen van het examen duidelijk en transparant opgesteld, zelfs dan zien we u graag even verschijnen in het examenlokaal! Het is geruststellend te weten dat we geholpen kunnen worden als we een vraag echt niet begrijpen. Dat neemt stress weg en maakt ons minder onzeker.

5. Geef ons feedback na onze examens, ook als het goed was

Doorheen het schooljaar zijn er vaak mogelijkheden om feedback te vragen na toetsen en examens, maar op het einde van het jaar is dat veel minder het geval. Het is heel druk en we zijn niet zo vaak meer op school. Maar toch krijgen we graag feedback en de kans om ons examen in te kijken, ook na de laatste examenreeks en niet enkel bij een buis. Want we willen niet enkel weten wat we mis hebben gedaan, maar we zijn ook wel eens benieuwd naar welke vragen we net heel goed oplosten!

Bron: http://www.scholierenkoepel.be/info/standpunten/spiekbriefjeexamens 

Advertenties

Eén reactie to “Vlaamse scholieren delen examentips met leerkrachten”

  1. Pedro 28 mei 2015 bij 5:59 pm #

    Dit is op X, Y of Einstein? herblogden reageerde:
    Mooi lijstje van de Vlaamse scholierenkoepel via Tommy Opgenhaffen (waarvan verschillende weliswaar met wat moeilijkere woorden in mijn cursus voorkomen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: