Meer informatie herinneren? Sluit je ogen!

20 Jan
Via het Nieuwsblad ontdekte ik een nieuwe studie, uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Surrey in Engeland, waarin wordt aangetoond dat ooggetuigen van een misdaad zich meer dingen herinneren wanneer ze hun ogen sluiten en de situatie opnieuw voor de geest trachten te halen.

De studie bestond uit twee experimenten waaraan 178 participanten deelnamen. In het eerste experiment kregen de deelnemers een film te zien waarin ze een elektricien spullen zien stelen uit een huis en vervolgens een klus zien doen. Na afloop kregen ze een reeks vragen over dit fragment (bv “Wat stond er vooraan op de bestelwagen?”). De proefpersonen die hun ogen hadden gesloten tijdens het nadenken hadden 23% meer vragen correct beantwoord dan diegenen die dit niet deden. Tevens stelde de onderzoekers vast dat de proefpersonen meer informatie konden oproepen wanneer er sprake was van een goede verstandhouding tussen beide partijen.

In het tweede deel van het experiment kregen de proefpersonen een aflevering van Crimewatch te zien waarin een oudere man in zijn eigen huis werd aangevallen tijdens een inbraak? Ook nu werd er vervolgens gevraagd wat de proefpersonen gezien of gehoord hadden. Ook hier bleek dat de proefpersonen die hun ogen sloten, meer details konden herinneren dan diegenen die dit niet deden, ongeacht de verstandhouding die er was opgebouwd.

De proefpersonen gaven aan dat wanneer er geen goede verstandhouding werd opgebouwd, ze zich minder op hun gemak voelden wanneer ze hun ogen dicht deden. Deelnemers waarbij er wel een goede verstandhouding werd opgebouwd, voelden zich meer op hun gemak wanneer ze hun ogen dicht deden.

Volgens Dr. Robert Nash, één van de onderzoekers, zorgt het sluiten van onze ogen tijdens het herinneren van informatie ervoor dat we alle afleidingen blokkeren die op dat moment ook om je aandacht vragen. Dit helpt om bepaalde informatie, en in het bijzonder details, terug op te roepen. Maar om het voordeel van deze techniek ten volle te benutten, geeft hij ook aan dat het belangrijk is om een goede verstandhouding op te bouwen zodat ooggetuigen zich op hun gemak voelen om de techniek toe te passen.

Ik ben benieuwd of deze techniek ook in een schoolse context ervoor zorgt dat je meer informatie kunt oproepen.

bron: http://www.surrey.ac.uk/features/new-study-finds-closing-your-eyes-boosts-memory-recall

Does rapport-building boost the eyewitness eyeclosure effect in closed questioning?

Robert A. Nash, Alena Nash, Aimee Morris, Siobhan L. Smith.
Legal and Criminological Psychology, 2015;
DOI: 10.1111/lcrp.12073
Advertenties

Eén reactie to “Meer informatie herinneren? Sluit je ogen!”

  1. Pedro 22 januari 2015 bij 6:14 pm #

    Dit is op X, Y of Einstein? herblogden reageerde:
    “Close your eyes and I’ll kiss you, tomorrow I will miss you” zongen de Beatles, maar je ogen sluiten om beter te herinneren zou misschien wel eens kunnen werken:

    Volgens Dr. Robert Nash, één van de onderzoekers, zorgt het sluiten van onze ogen tijdens het herinneren van informatie ervoor dat we alle afleidingen blokkeren die op dat moment ook om je aandacht vragen. Dit helpt om bepaalde informatie, en in het bijzonder details, terug op te roepen. Maar om het voordeel van deze techniek ten volle te benutten, geeft hij ook aan dat het belangrijk is om een goede verstandhouding op te bouwen zodat ooggetuigen zich op hun gemak voelen om de techniek toe te passen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: