Persbericht OU: 30 minuten bewegen stimuleert kortetermijngeheugen

20 Nov

Zoals Pedro aangeeft, zijn er intussen heel wat studies die het positieve effect aantonen van (matige) lichaamsbeweging op de cognitieve prestaties van jongeren. Na “Start to Run” komt er binnenkort misschien wel een “Sport je Slim”!

X, Y of Einstein?

Paul Kirschner tweette net dit persbericht van de Open Universiteit dat ik graag hier ook met jullie deel:

30 minuten beweging heeft een positief effect op het kortetermijngeheugen van kinderen van 11 en 12 jaar. Dat blijkt uit het scriptieonderzoek van Lex Leijenaar, masterstudent Onderwijswetenschappen en leerkracht aan de Liduinaschool in Haarlem.

Lezen en bewegen

Er is nog maar weinig bekend over het effect van fysieke activiteit op het kortetermijngeheugen van kinderen. Leijenaar heeft dit onderzocht bij 41 kinderen van 11 en 12 jaar (groep 8) op de school waar hij leerkracht is. Hij liet één groep 30 minuten licht fysieke activiteiten doen: joggen, rekoefeningen en gewichten verplaatsen. Een controlegroep mocht 30 minuten stil lezen. Vervolgens legden alle kinderen een aantal geheugentesten af. In een volgend experiment draaide hij de opdrachten om: de leesgroep ging nu bewegen en de beweeggroep’ mocht nu 30 minuten lezen voor de geheugentesten (cross-over design).

View original post 135 woorden meer

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: