Nieuwe studie waarschuwt: beter notities nemen op papier dan op laptop

27 Apr

Ik ontdekte dit onderzoek een tijdje geleden reeds via Casper Hulshof (https://lerenhoezo.wordpress.com/2014/01/30/noteren-op-papier-leidt-tot-betere-leerresultaten/) maar Pedro De Bruyckere voegt er nu de link naar het eigenlijke onderzoek aan toe!

X, Y of Einstein?

Ik bracht deze studie gisteren al op theeconomyofmeaning.com maar denk dat ze hier ook wel interessant is. In mijn lessen zie ik steeds vaker studenten notities nemen op laptop, maar is dat wel een goed idee?

Voor feitelijke kennis, misschien wel, maar een nieuwe studie geeft aan dat voor begrip en diep leren, je best met pen en papier aan de slag gaat.

Voor feitelijke kennis is er dus significant verschil, maar duidelijk wel voor de conceptuele kennis. Men deed dit door een (relatief kleine) groep studenten notities te laten nemen bij het kijken naar een TED-talk. Opvallend was dat de studenten op papier minder opschreven (wellicht door tijdsdruk) en zeker minder letterlijke fragmenten opnamen in hun notities, wat wellicht voor meer denkwerk zorgde.

Nu, voor het effect te bekijken van het letterlijk neerschrijven, kregen de proefpersonen in een volgende proef het verbod dit te doen, ook als ze op…

View original post 188 woorden meer

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: