Een spannend verhaal nestelt zich letterlijk in je brein!

30 Dec

De afgelopen dagen ontdekte ik via verschillende twitteraccounts en het Engelstalige blog van Pedro De Bruyckere (wie anders 😉 ) een opmerkelijke studie over het effect van een spannend verhaal op je brein. Onderzoekers van de Emory University toonden aan dat er tijdens het lezen neurologische veranderingen in verschillende delen van ons brein ontstaan waarbij sommige enkele dagen later nog steeds merkbaar zijn. Een spannend verhaal nestelt zich letterlijk in je brein.

De onderzoekers selecteerden een groep van 21 studenten van wie ze gedurende vijf opeenvolgende dagen een fMRI scan namen van hun hersenen terwijl ze in rust waren (d.i. terwijl ze niet aan het lezen waren). Vervolgens kregen de studenten opdracht om gedurende negen opeenvolgende dagen ‘s avonds telkens een fragment van ongeveer 30 pagina’s te lezen uit de spannende roman ‘Pompeii’ van Robert Harris (2003) te lezen. (In deze roman, gebaseerd op de historische uitbarsting van de Vesuvius, volg je als lezer het hoofdpersonage die opmerkt dat er rare dingen gebeuren rond de vulkaan. Daarop probeert hij tijdig in Pompeii te geraken om zijn geliefde te redden. In de stad zelf merkt intussen niemand op wat er staat te gebeuren.). De volgende ochtend werden ze telkens getest om er zeker van te zijn dat ze het fragment gelezen hadden. Vervolgens werd er een fMRI scan van hun hersenen genomen in een ruststand. Nadat dit negen opeenvolgende dagen werd herhaald, keerden de proefpersonen nog eens vijf opeenvolgende ochtenden terug om een fMRI scan te laten nemen in een rusttoestand.

Uit de resultaten van de scans bleek dat de proefpersonen op de ochtenden nadat ze een passage hadden gelezen (en ook de vijf opeenvolgende dagen nadat ze de roman gelezen hadden) een verhoogde connectiviteit vertoonden in zowel de linker temporale cortex, een deel van het brein dat geassocieerd word met taal(begrip), als in de primaire motorcortex, een gebied dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren van bewegingen. Van de neuronen in dit laatste hersengebied is bekend dat het volstaat om aan een fysieke activiteit (bijvoorbeeld hardlopen) te denken om de neuronen te activeren die met deze activiteit worden geassocieerd. De neurologische veranderingen die de onderzoekers in deze hersengebieden waarnamen tonen aan dat je tijdens en na het lezen van een roman je niet alleen figuurlijk maar ook echt ‘biologisch’ in de schoenen van het hoofdpersonage kan verplaatsen.

Hoe lang deze neurologische veranderingen aanhouden blijft voorlopig een vraagteken maar het feit dat ze nog steeds merkbaar zijn na enkele dagen bij een willekeurig gekozen verhaal zou er volgens de onderzoekers wel eens op kunnen wijzen dat jouw favoriete roman wel eens een veel groter en langduriger effect zou kunnen hebben op je brein. Welk verhaal heeft zich op die manier in jouw brein genesteld?

Bron: “Short- and Long-Term Effects of a Novel on Connectivity in the Brain.” Berns, Gregory S., Blaine Kristina, Prietula Michael J., and Pye Brandon E.. Brain Connectivity. 2013, 3(6): 590-600. DOI: 10.1089/brain.2013.0166

Abstract:

We sought to determine whether reading a novel causes measurable changes in resting-state connectivity of the brain and how long these changes persist. Incorporating a within-subjects design, participants received resting-state functional magnetic resonance imaging scans on 19 consecutive days. First, baseline resting state data for a “washin” period were taken for each participant for 5 days. For the next 9 days, participants read 1/9th of a novel during the evening and resting-state data were taken the next morning. Finally, resting-state data for a “wash-out” period were taken for 5 days after the conclusion of the novel. On the days after the reading, significant increases in connectivity were centered on hubs in the left angular/supramarginal gyri and right posterior temporal gyri. These hubs corresponded to regions previously associated with perspective taking and story comprehension, and the changes exhibited a timecourse that decayed rapidly after the completion of the novel. Long-term changes in connectivity, which persisted for several days after the reading, were observed in bilateral somatosensory cortex, suggesting a potential mechanism for “embodied semantics.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: