Weg met hersenspinsels!

28 Jul

2013 wordt vermoedelijk het jaar waarin er o.a. dankzij het boek ‘Jongens zijn slimmer dan meisjes‘ van Pedro De Bruyckere en Casper Hulshof heel wat onderwijsmythes voorgoed naar de prullenmand worden verwezen (- ik kijk nu al uit naar een vervolg op dit boek!). Toch blijven sommige mythes hardnekkig opduiken. Zo kreeg ik deze week nog via Twitter een link naar de ronddraaiende danseres die je in een oogopslag vertelt of je een dominante linker-of rechterhersenhelft hebt, tenzij ze natuurlijk in beide richtingen draait!. In dat geval neem je best alle twijfels weg met deze test of deze 😉 ! Op kennislink.nl wil men een aantal van deze neuromythes doorprikken. Onlangs verscheen er een interessante hersenspecial die ik via deze weg nog eens wil delen. Hierna vind je het overzicht naar de diverse artikelen.

 

Deze maand gaat Kennislink in op hersenspinsels over hersenscans. Zijn jouw verwachtingen van neuroimagingtechnieken realistisch, of laat jij je – al dan niet onbewust – leiden door mythen en hypes in de media? Test je basiskennis en maak de quiz. Volgende week is er weer een nieuw hersenspinsel om je neurokennis op peil te houden.

Autisme of ADHD aantonen bij je kind, kan dat binnenkort niet gewoon met een hersenscan? In dit artikel kan je lezen waarom het stellen van zulke individuele diagnoses met behulp van neuro-imagingtechnieken niet mogelijk is, en misschien wel nooit zal worden. En een hersenscan tijdens je sollicitatiegesprek behoort al helemaal tot het rijk der fabelen. Deze terughoudendheid is misschien minder sexy dan de woeste theorieën van zogeheten ‘neuro-economen’, maar geeft kwetsbare patiënten en het grote publiek in ieder geval geen valse hoop.

Kunnen hersenscans bijdragen aan het strafrecht? De Amerikaanse onderzoekers die met een mobiele fMRI-scanner in hun busje van gevangenis naar gevangenis rijden, denken van wel. Ze claimen zelfs dat er een verband bestaat tussen de hersenactiviteit van een crimineel en de kans op recidive. In het tweede deel van de hersenspinselreeks voelen we de rol van de hersenscan in de rechtszaal eens goed aan de tand.

Tot ons 25e levensjaar is de verfijning van onze bovenkamer nog in volle gang. Met name de gebieden van het brein die we nodig hebben om te kunnen plannen en zelfstandig te kunnen werken. In de media worden deze feitjes vaak omgevormd tot iets als: ‘De hersenen van jongeren zijn niet klaar voor het nieuwe leren, waarin de nadruk ligt op zelfstandig werken en plannen’. Maar mag je deze conclusie eigenlijk wel trekken?

Wil je niet zo maar wat hersenspinsels lezen, maar een échte neuro-kenner worden? Speciaal voor de extra-geïnteresseerde Kennislinklezer hebben we een kort en krachtig overzicht gemaakt van de meest gebruikte scantechnieken en wat deze nou eigenlijk meten. Gewoon, om er even bij te pakken als je behoefte hebt aan wat technische feitjes.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: