Verband tussen internetbrowser en IQ

27 Jul

Een regenachtige dag tijdens de vakantieperiode is ideaal om door je archief aan verzamelde tweets en digitale nieuwsbrieven te grasduinen. Zo kwam ik via een nieuwsbrief uit 2011 van intelligentietest.nl terecht bij het artikel ‘verband tussen internetbrowser en IQ’.

Daarin wordt vermeld dat het onderzoeksbureau AptiQuant in 2011 een studie (download hier) heeft uitgevoerd bij ongeveer 100.000 gebruikers naar het verband tussen browsergebruik en intelligentie. Zij concludeerden dat de gemiddelde internetgebruiker die nog Internet Explorer 6 gebruikt een IQ van rond de 80 heeft. De internetters met gemiddeld het hoogste IQ (rond de 130) gebruiken Opera. Deze worden gevolgd door gebruikers van de Mac-browser Camino en mensen die Internet Explorer gebruiken met de Chrome Frame-uitbreiding.

Dit artikel verscheen ook in heel wat kranten wereldwijd en lokte heel wat negatieve reacties uit. Breaking news? Niet echt!  Lezers van de nieuwssite van de BBC kwamen erachter dat foto’s van medewerkers van het nep-analysebureau ApTiquant rechtstreeks gekopieerd waren van de site van een Frans onderzoeksbureau. De namen van deze ‘medewerkers’ waren wel veranderd. Verder speurwerk via Google Street View wees uit dat het adres dat werd vermeld op Aptiquant website verwees naar een parkeerterrein.  Als snel bleek het hele onderzoek opgezet spel bedacht door Tarandeep Gill, een 28-jarige computerprogrammeur uit Cananda.

Op Wikipedia vind je intussen een lange lijst van zenders en kranten die zich in de luren lieten leggen maar IE-gebruikers (waaronder mezelf) kunnen er zeker van zijn: er is tot op heden geen onderzoek dat je browserkeuze linkt aan je IQ. Maar het illustreert wel opnieuw hoe er soms weinig kritisch met informatie wordt omgesprongen op internet. Een ideaal voorbeeld om te gebruiken in een les mediawijsheid lijkt me!

Meer weten over de beweegredenen van Tarandeep Gill, lees hier een interview.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: