(Vooral) Ouders zorgen voor goeie studieresultaten!

26 Jul

Volgens een Amerikaanse studie bij meer dan 10.000 tieners blijkt dat ouders die hun kinderen actief ondersteunen bij hun opleiding (helpen bij huiswerk, bijwonen schoolse activiteiten, …) een groot effect op de resultaten van zoon of dochterlief hebben, in die mate zelfs dat ze de invloed van een ‘zwakke’ school kunnen compenseren.

De studie toont aan dat ouders zich bewust moeten zijn van hun belangrijke rol tijdens het leerproces van hun kinderen. Daarom moeten ouders volgens de onderzoekers ook voldoende tijd investeren in hun kinderen, hun huiswerk controleren, deelnemen aan schoolse activiteiten en hun kinderen laten weten dat school belangrijk is.

Het onderzoek wees uit dat jongeren die in ‘zwakkere’ scholen zaten maar die toch sterk gesteund werden door hun omgeving (de sleutelbegrippen hierbij zijn volgens de onderzoekers: vertrouwen, goede communicatie en actieve betrokkenheid bij de schoolse prestaties van het kind) betere academische prestaties neerzetten dan jongeren in ‘sterke’ scholen (= scholen met een stimulerende leeromgeving, scholen die extra activiteiten organiseren voor hun leerlingen, scholen waarbij de leerkrachten in staat zijn om te beantwoorden aan de noden van de individuele leerlingen) maar waarbij hun familiale omgeving niet of nauwelijks betrokken was.

Daarom suggereren de onderzoekers ook dat er niet alleen moet worden ingezet op een verdere professionalisering van de leerkrachten en scholen maar dat er ook moet worden gezocht naar oplossingen (bv.  flexibele werktijden) die tot een hogere betrokkenheid van de ouders leiden omdat dit mogelijk een veel grotere return kan opleveren.

 

Bron: Does capital at home matter more than capital at school? Social capital effects on academic achievement.
Mikaela J. Dufur ,Toby L. Parcel, Kelly P. Troutman
http://dx.doi.org/10.1016/j.rssm.2012.08.002

 

Abstract: A relatively neglected problem is how individuals derive social capital from more than one context and the extent to which they benefit from the capital in each. We examine whether social capital created at home and at school has differing effects on child academic achievement. We hypothesize that children derive social capital from both their families and their schools and that capital from each context promotes achievement. Using data from the National Longitudinal Education Study and structural equation modeling, we show that capital from each context is helpful, with social capital in the family more influential than social capital at school. We discuss the implications of these findings for research on child achievement and for studies of inequality generally.

Advertenties

3 Reacties to “(Vooral) Ouders zorgen voor goeie studieresultaten!”

  1. walter vanparys 27 juli 2013 bij 11:47 am #

    akkoord met inhoud van artikel, maar alles met mate. Kinderen moeten ook zelfstandigheid leren. Zo hoor ik soms van studenten dat ma of pa heel hun secundair onderwijs , dus tot 18j, met hen mee studeren en hen opvragen. Een eigen goede studiemethode is dan soms ver te zoeken.

  2. sigismundo24 15 augustus 2013 bij 6:06 pm #

    Uit mijn ervaring blijkt dat de bevindingen van het onderzoek echt wel kloppen. Ik zie dagelijks hopen intelligente jongeren die zich zeer weinig inspannen voor school omdat ze nauwelijks opgevolgd worden van thuis uit. Daarnaast merk ik dat net die kinderen die thuis goed opgevolgd worden (en dat hoeft echt niet door elke dag alle lessen te overlopen, maar kan ook door bijvoorbeeld interesse te tonen voor de schoolactiviteiten) vaak zelfs betere resultaten behalen door het harde werk dat ze dagelijks leveren. De motivatie om dagelijks te blijven werken halen ze vaak uit hun contacten met hun ouders.

Trackbacks/Pingbacks

  1. (Vooral) Ouders zorgen voor goeie studieresultaten! | Manuela Bazen-Steenkamp - 22 mei 2015

    […] Source: lerenhoezo.wordpress.com […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: